• Nederlands
  • Engels

Een digitaal kwaliteitssysteem: wat levert het op?

Een kwaliteitssysteem is een geheel van organisatorische activiteiten dat is opgezet om de kwaliteit van producten of diensten te borgen. Bij organisatorische activiteiten moet je denken aan verantwoordelijkheden, procedures en werkinstructies. Zo maak je met een kwaliteitssysteem kritische punten in je bedrijfsprocessen inzichtelijk. Ook beschrijf je hoe je bedrijf deze moet beheren om de gewenste kwaliteit te leveren aan klanten. Met een digitaal kwaliteitssysteem gaat dit, logischerwijs, allemaal digitaal.

Aan de hand van de kritische punten kan een bedrijf passende maatregelen treffen, waar dat nodig is natuurlijk. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met veel klachten, helpt een digitaal kwaliteitssysteem je meer inzicht te krijgen waar de ‘pijnpunten’ binnen je bedrijfsprocessen liggen. Maar ook welke maatregelen je moet treffen om risico’s te beperken. Wat leidt tot minder klachten, minder verloop in klanten en misschien zelfs tot uitbreiding van het aantal klanten. Een kwaliteitssysteem is dus belangrijk (en noodzakelijk) om te hebben binnen jouw organisatie.

Een gecertificeerd (en digitaal) kwaliteitssysteem

Nog slimmer is het om het kwaliteitssysteem te certificeren. Op deze manier toon je aan dat je aan de eisen van een door jouw bedrijf gekozen certificeringsstandaard voldoet. Dit geeft vertrouwen en bewijs richting jouw klanten, dat jij de kwaliteitsborging goed op orde hebt. Hierdoor nemen zij eerder producten of diensten van je af. En dat is precies wat je wil toch? De meeste afnemers eisen zelfs dat je over een gecertificeerd kwaliteitssysteem beschikt om producten of diensten te mogen leveren.

Hoe behaal ik een certificaat?

Allereerst moet je als bedrijf besluiten voor welke standaard je een certificaat wilt behalen. De meest toegepaste voedselveiligheidsstandaarden zijn de GFSI (Global Food Safety Initiative) erkende standaarden: BRC, IFS en FSSC 22000. De keuze is vaak mede afhankelijk van welke certificering door je klanten vereist wordt. Daarnaast moet je als bedrijf beoordelen of je aan alle eisen uit de standaard kunt en wilt voldoen.

Als je een keuze hebt gemaakt voor een standaard, ga je aan de slag met het opzetten of aanpassen van je kwaliteitssysteem en de implementatie van de aanpassingen binnen je bedrijf. In de standaard staat beschreven aan welke eisen je moet voldoen. Normec Quality Assurance kan je helpen met het aanpassen en implementeren van het kwaliteitssysteem en de begeleiding van de certificering.

pagina-software-kwaliteitsystemen-banner-2

Een digitaal kwaliteitssysteem

Het digitaliseren van je kwaliteitssysteem helpt je om op een efficiënte wijze je kwaliteitsbeheerssysteem te borgen. Het opzetten en onderhouden van een kwaliteitssysteem en alle daarbij behorende activiteiten is een tijdrovende klus. Door het digitaliseren van je kwaliteitszaken maak je gebruik van automatiseringsmogelijkheden om sneller en efficiënter te werken. Je bespaart hiermee tijd die je goed kunt gebruiken voor continue verbetering van je producten en processen.

Meteen voldoen aan de BRC, IFS en FSCC standaarden

In de BRC, IFS en FSSC standaarden staan verschillende eisen die je heel goed kunt digitaliseren. Daarmee valt voordeel te behalen. En voldoe je meteen aan de gekozen standaard. Een aantal voorbeelden:

 • Digitaal opleidingsplan
  Zorgen voor een gedegen training en opleiding van medewerkers en de aantoonbaarheid van competenties wordt in de diverse standaarden als eis benoemd. Voor interne trainingen moet bovendien een kopie van het trainingsmateriaal, de werkinstructie of de procedure die gebruikt is in de training beschikbaar zijn (BRC 8). Door het inzetten van E-learning is het eenvoudig om medewerkers te trainen en opleiden. Als E-learning software ook nog voorzien is van een Learning Management System (LMS) behoud je als kwaliteitsmanager of HR manager ook direct het overzicht van behaalde of nog te behalen competenties. Een ideale situatie creëer je als documenten uit het digitale handboek direct gekoppeld zijn aan een E-learning training. Je stelt medewerkers via E-learning zo direct op de hoogte van wijzigingen in procedures of werkinstructies. Voedselveiligheids- en kwaliteitsborging wordt zo een gedeelde verantwoordelijkheid binnen de gehele organisatie.
 • Actieplan met tijdplanning
  Een digitale centrale actielijst helpt je om te voldoen aan de eis om een actieplan met tijdplanning te beheren. En ook om de effectiviteit van afgeronde acties te herbeoordelen. Met een digitale centrale actielijst behoudt je als kwaliteitsmanager eenvoudig het overzicht, terwijl je eenvoudig acties uitzet naar medewerkers binnen de gehele organisatie.
 • Vastleggen bewijsmateriaal en auditplanningen
  Om aan de eisen uit de standaarden te voldoen, moet je diverse interne audits en inspecties uitvoeren en worden eisen gesteld voor het vastleggen van bewijsmateriaal en het opnemen van auditplanningen. Waar bij het handmatig uitvoeren van audits en inspecties veel administratieve werkzaamheden komen kijken, helpt een digitaal kwaliteitssysteem je om dit op een eenvoudige en efficiënte wijze te realiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het met een tablet direct toevoegen van foto’s aan de inspectielijst als bewijsmateriaal.

QA online software voor een digitaal kwaliteitsysteem

In de praktijk zien we dat bedrijven bij het implementeren van een kwaliteitssysteem veel tijd kwijt zijn aan het uitvoeren van randzaken. Denk hierbij aan de vele administratieve werkzaamheden die komen kijken bij het uitwerken van inspectieresultaten tot een rapportage en trendanalyses. Ook het versiebeheer van een handboek is hier een voorbeeld van. Als een document wordt aangepast, moet je een register van wijzigingen invullen, moet je de inhoudsopgave aanpassen en moet je documenten in de productie vervangen. Een foutje is dan zo gemaakt. En kan bij een audit direct leiden tot een tekortkoming. Of denk eens aan het opstellen van eindproductspecificaties uit de verzameling van grondstofgegevens, het berekenen van voedingswaarden, het toepassen van KWID (kwantitatieve ingrediënten declaratie) en het samenstellen van een allergenenmatrix. Handelingen die je allemaal kan geautomatiseerd, zodat je niet alleen tijd bespaart, maar ook de foutgevoeligheid verlaagt. Een logische stap om direct te starten met het digitaliseren van je kwaliteitssysteem toch?

Dit is een investering die ieder bedrijf in de voedingsmiddelenbranche zou moeten maken, want je verdient het dubbel en dwars terug.

VGR Food B.V.

Software van Normec CareNet Online

Alle genoemde digitaliseringsmogelijkheden realiseer je eenvoudig met de qa online software van Normec CareNet Online. Onze software is ontwikkeld voor en door kwaliteitsmanagers met meer dan 20 jaar ervaring in diverse branches. Een optimale werking is dus gegarandeerd. Daarnaast zijn er nog meer voordelen:

 • Efficiëntere werkwijze
 • Betere kwaliteitsborging
 • Tijdbesparing op gebied van kwaliteitszorg, tijd die je kunt besteden aan zaken die er écht toe doen, zoals continue verbetering
 • Transparantie binnen je organisatie en de keten
 • Een gedeelde verantwoordelijkheid binnen de gehele organisatie
 • Alle kwaliteitszaken beheren binnen één applicatie
 • Veilige manier van databeheer

Binnen onze software heb je keuze uit verschillende modules. En jij kiest zelf welke modules dat zijn! Wil je bijvoorbeeld starten met alleen het digitaliseren van inspecties? Dat kan. Wil je meteen het hele pakket afnemen om bijvoorbeeld ook direct alle werknemers te trainen? Ook dat kan. Bekijk alle modules.

Met Normec CareNet Online kunnen we eenvoudig en efficiënt inspecties uitvoeren, waardoor we meer tijd over hebben voor andere kwaliteitszaken, zoals het coachen van mensen op de vloer.

Ahold Delhaize Coffee Company

Meteen aan de slag?

Wil jij ook de voordelen van het digitale kwaliteitssysteem van Normec CareNet Online ervaren? Wacht niet langer en vraag meteen de vrijblijvende demo aan.

© 2020 Normec Foodcare Privacy
nlen
Demo aanvragen Ervaar het geheel vrijblijvend

Vraag nu de demo aan

Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Vul dan het formulier in en wij komen gratis en vrijblijvend bij je langs om onze alles-in-één applicatie te demonstreren.

CareNet Online QA Software gaat verder als Normec CareNet Online

CareNet Online QA Software heet vanaf 3 juni Normec CareNet Online. Met de naamswijziging is nog duidelijker dat wij onderdeel zijn van Normec Foodcare. Hierdoor treedt Normec als één krachtig merk naar buiten toe.

Op zoek naar geautomatiseerde online QA oplossingen voor het optimaliseren van je kwaliteitsbeheerssysteem om slimmer en sneller te werken? Dat kan met onze alles-in-één QA software, die bestaat uit meerdere modules. Welke modules je wilt gebruiken, bepaal je helemaal zelf. Zo heb je altijd en overal inzicht in de processen op verschillende locaties. Waar en wanneer je maar wilt.

Sluiten